11 Ekim 2014 Cumartesi

Makyaj Sağlığı


Merhabalar merhabalar J Güneşinin yüzünü son kez gösterdiği bu günlerde içimde bir huzur var bir mutluluk var anlatamam. Aman maşallah diyelim J Tabi hala tatili bitirmemiş olup dinleniyor olmam da buna katkı sağlıyor J Neyse gelelim konumuza. Bugün son kullanım tarihi geçmiş makyaj malzemelerinin zararları hakkında sizleri bilgilendirmek istedim. Aslında herkes bu tarz ürünlerin zararlı olduğunu bilir fakat zararın ne derecede olduğunu bilmediği için kullanmaya devam eder diye düşünüyorum. Yoksa insan hiç güzelleşeyim derken çirkinleşmek ister mi?

Bilindiği üzere makyaj ve cilt bakım ürünlerinin bir çoğunun üzerinde son kullanım tarihi bulunmaktadır ama bu tarih ürünün raf ömrü için geçerlidir. Kullanmakta olduğunuz malzemelerin ömrü genellikle açıldığı zaman başlar ve yaklaşık olarak bir yıl içerisinde o ürün ömrünü tamamlamış olur J Bunun dışında aldığınız ürünler sadece süresi geçtiği zaman zarar vermez. Bazı ürünler kendiliğinden, saklama biçiminin yanlışlığından dolayı da bozulabilir. Bu tarz ürünlerin genellikle yapısında ve kokusunda bozulmalar meydana gelir. Durumu hemen fark edip böyle ürünleri kullanmayı bırakabilirsiniz.

Peki süresi geçmiş ürünleri ya da bozulmuş ürünleri kullanmanın ne gibi zararları vardır? Bu tarz ürünler genellikle ciltte kırmızlık, sivilce ve lekelenmeye yol açar. Cildin belli kısmında olan enfeksiyonun yayılmasına ve yaraların oluşmasına sebebiyet verebilir. Ciltte oluşan bu gibi problemler doktorlar tarafından tedavi edilebildiği gibi bazen geçmesi zor izler bırakabilir. Ürünleri kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerine bakıp ürünün kullanıma uygun olup olmadığını denetlemelisiniz.

Diğer bir açıdan kullanılan malzemelerde sorun olmayabilir ama siz farkında olmadan kardeşiniz, arkadaşlarınız hatta kuaförlerde, makyaj salonlarında enfeksiyona sahip insanların kullanması sizin cildinize zarar verebilir.  Bunu önlemek için fırçaların dikkatli bir biçimde temizlenmesi gerekir. Göz kalemi, ruj, rimel gibi malzemelerin ise kişisel olması gerektiği kanaatindeyim. Yoksa sizin dışınızda kullanmış olan kişinin gözündeki hastalık, dudağındaki yaranın size bulaşma riski olabilir. Ayrıca fırçalarda ve elinizi kullanarak uyguladığınız malzemelerde (krem gibi almak için el temasında bulunan maddeler ) zamanla bakteri üremesi meydana gelebilir bu duruma da dikkat etmenizi öneririm.



(Not: Resim bana ait değildir. Daha önce böyle bir sorun yaşamadığım için bu yazımı resme dökemedim. )


Yani kısaca güzelleşeyim derken kendinizi daha kötü hale gelmiş ve mutsuz bulmak istemiyorsanız hijyene önem verip malzemelerin kullanabilirliğini denetlemeniz gerekiyor J


Hepinize iyi günler dilerim J